Vuurtoren_met_een_verhaalEen Vuurtoren met een verhaal..

De vuurtoren van Texel is er z’n eentje… een vuurtoren met een verhaal en een geschiedenis. En wel met een uniek uitzicht over 360 graden over eiland en zee. Het licht van de vuurtoren is te zien vanaf bijna 54km. De vuurtoren is eigenlijk een vuurtoren in een vuurtoren. Bij de vernieuwing van de vuurtoren, na de tweede wereld oorlog, hebben ze een tweede muur om de bestaande muur gemetseld. De kogelgaten zijn nog zichtbaar in de eerste muur.

   

Het scheepsmarifoon verkeer gaat nu voornamelijk via de vuurtoren van Terschelling, de Brandaris.

Het lenzenstelsel van de Texelse vuurtoren maakt een draaiende beweging, zodat de lichtbundels in tien seconden twee keer langs komen.De lamp gaat een half uur voor zonsondergang aan, een half uur voor zonsopkomst gaat hij automatisch weer uit. Het lenzenstelsel van de Texelse vuurtoren maakt een draaiende beweging, zodat de lichtbundels in tien seconden twee keer langs komen. De lichthoogte is 53,2 meter boven zeeniveau. De lichtsterkte is 2.850.000 candela. Daarmee is het licht zeker op 29 zeemijl afstand zichtbaar.

Via een wenteltrap beklim je zes verdiepingen van de toren. Er is geen lift. Vanwege de beperkte ruimte mogen vijftig mensen tegelijk de toren bezoeken.

   

Een Vuurtoren, Een lichtbaken, een puntbron, iets in de horizon, als je niks meer ziet waarop je je kunt focussen, of niet weet welke richting je op moet. Door GPS systemen en de goede naviagtie software lijkt een vuurtoren bijna wel overbodig. Ten minste voor de scheepvaart, misschien is het voor ons, juist in onze tijd het wel meer nodig dan ooit. Herken je dit?

Neem een kijkje in het dagboek van de vuurtoren wachters van texel.

bron o.a. 

Zeemijl

Leuk weetje van de zeemile:
Een (internationale) zeemijl (Engels: nautical mile, afgekort NM of nmi) is een lengtemaat die gelijk is aan precies 1852 meter. Een zeemijl is dus langer dan een (Engelse) mijl (1609,344 meter). Ook wel een land mijl genoemd. De zeemijl kan opgedeeld worden in tien stukken van 185,2 meter, kabellengtes genaamd.

De zeemijl wordt als eenheid van afstand gebruikt in de zeevaart en de gemotoriseerde luchtvaart. Ook de afgeleide snelheidsmaat knoop (zeemijl per uur) wordt hier veel gebruikt. Een zee mijl en een knoop zijn dus gelijk aan elkaar.

Ongeacht de lengte van die meridiaan kreeg de zeemijl daarmee een waarde van 10 000/(60×90) = 1,85185 kilometer.
Met andere woorden, een minute (in graden) van de aardomtrek, 40’000/360graden/60= 1,85185 kilometer.

De Engelse wiskundige Richard Norwood besloot rond 1635 de lengte van een grootcirkel (zoals de evenaar of zoals alle grootcirkels die de lengtegraden bepalen) precies op te meten en stelde de waarde van de zeemijl op 1/60e van een booggraad van deze grootcirkel, één boogminuut. Zijn meting van de afstand van de Tower of London tot York, ongeveer 280 kilometer, kostte twee jaar en zat er volgens huidige maatstaven maar 600 meter naast, een fout van 0,2%. Zijn meting stelde de waarde van een graad op 110,72 kilometer, waarmee zijn zeemijl op 1,845 kilometer kwam.

Zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Zeemijl